mandag den 7. marts 2011

Collstrops ejere indkasserede millionoverskud og efterlod regningen for oprydning til borgerne

DRs nyhedsmagasin 21 Søndag har gravet videre i Collstrop-sagen, som bliver mere og mere beskidt, jo længere de kommer ned i den. De har bla. gennemgået Collstrops regnskaber. Det viser sig at i 1989, samme år som der kommer erstatningskrav for oprydning af forureningen i Allerød, Hillerød, Horsens, Køge og Odense, bliver størstedelen af virksomhedens egenkapital, lige knap 28 millioner, ubetalt til ejerne af Collstrop. Det var på daværende tidspunkt kapitalfonden Incentive A/S, som ejede Collstrop. Incentive A/S var bla. ejet af ATP, Danske Bank, Hafnia, Unibank og Chr. Augustinus Fabrikker. Samme år som Incentive trækker det meste af Collstrops egenkapital ud af firmaet, udbetaler Incentive 25 millioner i udbytte til ejerne. Incentives direktør var dengang Poul Jørgen Jensen. Han sad på samme tidspunkt i bestyrelsen for Collstrop.

Det ser jo umiddelbart lidt mystisk ud, at et bestyrelsesmedlem i Collstrop, som modtager en bunke erstatningskrav fra myndighederne, samtidig sidder som direktør for den kapitalfond, der ejer Collstrop og vælger at trække hele Collstrops egenkapital ud af firmaet og over i kapitalfonden og derefter udbetaler det meste til ejerne af kapitalfonden.

Myndighederne vurderer at det vil koste op mod 1 milliard kroner at rydde op på de 13 forurenede Collstropgrunde. Som det ser ud lige nu, ligger den regning hos de danske skatteydere.

Læs mere her:
DR Nyheder: Banker efterlod miljøskandale til borgerne
DR Nyheder: Collstrop-ejere: Giftsag er beklagelig
Sjællands Nyheder: Collstrop flyttede millioner før erstatningskrav

Se indslaget i DR 21 Søndag 6. marts 2011:
Indslaget starter 16:28 min. inde i udsendelsen.
DR tv: Banker ejede giftfirma (Vælg 21:00 og søndag 06. mar. 2011)
DR NU: Banker ejede giftfirma (Vælg 21 SØNDAG 6. mar. 2011)
DR Podcast XML: Banker ejede giftfirma
DR Podcast iTunes: Banker ejede giftfirma
DR Podcast ZENcast: Banker ejede giftfirma

Ingen kommentarer:

Send en kommentar